Memoria ROM
Exemple de memorie ROM:
- Chip-ul BIOS
- CD/DVD-urile (cu excepția cînd sunt înregistrate)
- Chip-ul din mașina de spălat care conține programele de spălare
- Chip-ul care controlează temperatura centralei termice
- Chip-urile din computerul de bord al mașinii
- Chip-ul care conține jocul din caseta de joc pe televizor
De fapt, cam toate programele care sunt făcute pentru a nu putea fi modificate sunt în chip-uri ROM, deoarece conțin date foarte importante pentru aparatul respectiv, de exemplu, codul de pornire al calculatorului, care e stocat în chip-ul BIOS.
Spre deosebire de RAM, Memoria ROM păstrează datele permanent. Chiar dacă este oprit calculatorul (sau mașina de spălat).
Memorii ROM:
Tipuri generale de memorie ROM:
- PROM (Programable Read Only Memory) seamănă cu memoria ROM normală, dar poate fi programată de utilizator, cu ajutorul unui echipament special.
- EPROM (Erasable PROM) poate fi ștearsă prin expunere la radiații ultraviolete și poate fi rescrisă. Memoria EPROM poate fi ștearsă și rescrisă de un număr limitat de ori.
- OTPROM (One Time Programable ROM) este o memorie EPROM, dar are cipul într-o capsulă din material din plastic, care este mult mai ieftină. Viteza este bună, dar aplicațiile nu au flexibilitate.
- EEPROM (Electrically Erasable PROM) poate fi ștearsă electric din PC cu ajutorul unui anumit program, în timp ce functionează. Este cel mai flexibil tip de memorie. De exemplu BIOS-ul. De aia poți să-i faci update.
În afară de BIOS, dacă vrei să rescrii un chip ROM, ai nevoie de următoarele lucruri:
- Un breadboard (sau un aparat special de programare a memoriei ROM).
- Cunoștințe de programare a microcontrolerelor (adică să știi assembly sau chiar limbajul C).
- Să știi electronica.