Definirea hărțile conceptuale
Hărțile conceptuale (Concept Map) reprezintă instrumente grafice pentru a organiza și reprezenta cunoștințele. Ele includ concepte (fiind reprezentate prin noduri) și relațiile dintre concepte (fiind reprezentate printre linii care conectează două concepte), accesează linkul pentru a vizualiza structura unei hărți conceptuale.
O caracteristică a hărților conceptuale constă în faptul că conceptele sunt reprezentate într-o manieră ierarhică, cu cele mai cuprinzătoare și mai generale concepte plasate pe partea de sus a hărții, iar conceptele mai specifice aranjate ierarhic mai jos.
Harta conceptuală a fost elaborată în 1972 în cursul programului de cercetare a lui Novak, Universitatea Cornell. Scopul acestor cercetări consta în înțelegerea schimbărilor în cunoașterea științifică la copii [1]. În cursul acestui studiu, cercetătorii au intervievat mulți copii și a fost greu să identifice schimbările specifice în înțelegerea conceptelor științifice ale copiilor prin examinarea transcrierilor de interviu. Acest program s-a bazat pe psihologia învățării lui David Ausubel, care susținea că învățarea are loc prin asimilarea noilor concepte.
Din necesitatea de a găsi o modalitate mai bună de a reprezenta înțelegerea conceptuală a copiilor a apărut ideea de a reprezenta cunoștințele copiilor sub forma unei hărți de concepte. Astfel s-a născut un nou instrument nu numai pentru utilizare în cercetare, ci și pentru multe alte utilizări.
Benefiicile hărților conceptuale constau în:
- Ajutarea copiilor în generarea de noi idei;
- Încurajarea copiilor să descopere noi concepte și propoziții pe care le conectează;
- Permite copiilor să comunice mai clar idei, gânduri și informații:
- Ajutarea copiilor să integreze noile concepte cu cele vechi;
- Permite copiilor să obțină cunoștințe avansate despre orice subiect și să evalueze informațiile.
Aplicația CmapTools
Un instrument pentru crearea hărților conceptuale reprezintă CmapTools [2]. Softul CmapTools permite utilizatorilor să conecteze resurse (fotografii, imagini grafice, clipuri video, diagrame, tabele, texte, pagini web sau alte hărți conceptuale) localizate oriunde pe internet sau în fișiere personale. Legăturile către aceste resurse sunt afișate sub forma unor pictograme plasate mai jos de concept, accesează link pentru a vizualiza interfața instrumentului pentru crearea hărților conceptuale CmapTools. Apăsând pe una din aceste pictograme va apărea o listă de linkuri de la care utilizatorul poate selecta și vizualiza resrursele asociate.
CmapTools oferă posibilitatera de accesare a oricărui material care poate fi prezentat digital, astfel de hărți conceptuale pot servi ca instument de indexare și navigare pentru domeniile complexe ale cunoașterii.