Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

MBR vs GPT


Luna
Postări: 279
 Luna
Admin
Topic starter
(@elucy)
Reputable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

MBR vs GPT 

MBR - sistemul tradițional pentru a ține evidența partițiilor pe un hard disk. A fost introdus pentru prima dată la începutul anilor 80, împreună cu PC DOS 2.0 și IBM PC XT. De atunci, a devenit soluția standard de tabel de partiții, precum și o modalitate de a gestiona mai multe partiții bootabile.

 

 

 

GPT - înlocuitorul oficial pentru MBR și a fost introdus împreună cu noul standard de firmware UEFI pentru computer, care a înlocuit BIOS-ul tradițional.

 

 

 

Cele două tipuri de tabele de partiții diferă în diferite privințe, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este că GPT este standardul mai nou și este, în general, superior MBR

Asta nu înseamnă că MBR este mort! 

Multe computere folosesc încă un BIOS tradițional non - UEFI, iar computerele noi sunt perfect capabile să utilizeze discuri MBR.

 

 

Ce format este mai bun pentru o unitate SSD?

 

Dacă instalați vreodată o copie nouă a Windows pe un SSD, vi se poate cere să alegeți ce standard de partiționare a unității doriți să utilizați. Alegerea este de obicei între Master Boot Record (MBR) și GUID Partition Table (GPT). 

Probabil că majoritatea utilizatorilor nu cunosc diferența dintre aceste două opțiuni și, din moment ce sunteți aici, bănuim că nici voi nu știți. Dacă aveți un computer modern, este foarte probabil ca unitatea dvs. de sistem să fie un SSD nou, astfel încât aveți de făcut o alegere pentru cea mai potrivită pentru acel tip de tehnologie de unitate.

 

 

De ce SSD-urile sunt speciale?

Unitățile în stare solidă devin tehnologia standard a unităților de computer. Sunt mult mai fiabile decât unitățile mecanice și mult, mult mai rapid.

Cu toate acestea, SSD-urile vin cu o listă a propriilor probleme. Principalul dintre acestea este fenomenul uzurii SSD. Scrieți de multe ori date pe un SSD, iar unitatea trece la un mod de citire numai și a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață.

Pentru a contribui la prelungirea duratei de viață a SSD-urilor și pentru a obține cea mai mare performanță din acestea, este important să le formatați folosind un standard optimizat pentru stocarea SSD. Pentru sistemele Windows care ar fi NTFS, pentru MacOS ar fi APFS. De asemenea, ar trebui să utilizați un sistem de operare modern care să conțină SSD și să știe cum să le gestioneze corect.

Având în vedere toate avertismentele cumplite legate de utilizarea formatelor greșite sau a software-ului cu SSD-uri, este de înțeles că oamenii se întreabă dacă MBR sau GPT este cel mai bun pentru un SSD. 

 

Răspunsul scurt este că ar trebui să utilizați GPT. Răspunsul lung depinde de câțiva factori care ar putea influența alegerea în situația dvs. specifică.

 

MBR poate avea doar patru partiții „primare” bootabile pe unitate. Puteți avea mai multe partiții, dar acestea sunt partiții „logice” care există într-un tip special de partiție extinsă.

Sincer, pentru majoritatea oamenilor este vorba de mai multe partiții de boot decât aveți nevoie. Dacă nu este, singura dvs. alegere este GPT, care are suport pentru 128 de partiții bootabile.

Aceasta nu este singura diferență legată de boot între cele două standarde ale tabelelor de partiții. Dacă utilizați un computer care are un BIOS tradițional și nu cea mai nouă implementare UEFI, atunci nu puteți porni de pe o unitate care utilizează GPT. O astfel de unitate poate fi citită în continuare de un computer bazat pe BIOS, pur și simplu nu poate porni de pe ea. Deci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la unitățile externe.

 

Compatibilitatea cu sistemului de operare

GPT este incompatibil cu sistemele de operare Windows anterioare Windows 8. Deci, dacă doriți să rulați aceste sisteme de operare mai vechi, nu veți avea de ales decât să utilizați MBR. Dacă rulați sistemul de operare pe un computer bazat pe BIOS, este mai degrabă un punct discutabil, așa cum am explicat mai sus.

Dacă aveți un motiv specific pentru care doriți să rulați un sistem de operare mai vechi într-o configurație multi-boot pe un computer modern, vă recomandăm să îl rulați într-o mașină virtuală. De exemplu, dacă există o aplicație specifică care funcționează doar în Windows XP de care aveți nevoie, ar trebui să ruleze foarte bine folosind ceva de genul VirtualBox.

 

Conversia de la MBR la GPT 

Este posibilă conversia de la MBR la GPT, dar acest lucru implică de obicei ștergerea tuturor datelor de pe disc. La fel, există metode pentru a face o conversie la fața locului, dar trebuie să faceți o copie de siguranță a tuturor datelor pentru a fi în siguranță, deci nu are rost. 

 

 

 

Conversia unui disc existent de la MBR la GPT merită făcut doar dacă MBR vă limitează într-un fel. Nu vă recomandăm să faceți acest lucru fără un motiv anume. Dacă doriți cu adevărat, ar trebui să așteptați data viitoare când formatați unitatea pentru a face modificarea.

 

MBR vs GPT contează pentru SSD-uri?

Nu există o legătură directă între utilizarea unui SSD și alegerea MBR sau GPT. Acestea fiind spuse, este mai bine să utilizați GPT ca standard mai nou pe orice computer bazat pe UEFI. Dacă utilizați un SSD cu un computer bazat pe BIOS și doriți să porniți de pe disc, MBR este singura dvs. alegere.

Deoarece SSD-urile tind să aibă o capacitate mult mai mică, limita de capacitate de 2 TB a MBR nu intră niciodată în joc. De asemenea, dimensiunea medie mică a SSD-urilor face puțin probabil să aveți nevoie de multe partiții bootabile pe el.

 

 

 

Ceea ce contează este că GPT oferă o experiență de pornire rapidă, stabilă și robustă. Deoarece GPT răspândește informații cruciale de tabel de partiții în jurul unității, spre deosebire de MBR, se poate recupera de la corupția unității care afectează o singură partiție. Astfel încât datele înregistrării de boot pierdute să poată fi reconstruite.

Nu este o alegere majoră, dar atunci când vi se cere și computerul specific poate utiliza standardul mai nou, GPT este aproape întotdeauna calea cea mai bună.

 

Etichete subiectului
Distribuie: