Forum IT Moldova

Ce este pierderea d...
 
Notificări
Șterge tot

Ce este pierderea datelor?


Daniela
Postări: 187
Topic starter
(@daniela)
Membru
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Ce este pierderea datelor?

 

 

   Pierderea datelor este un incident în care datele sunt distruse, șterse, corupte sau făcute imposibil de citit de utilizatori și aplicații software. Un incident de pierdere a datelor poate fi intenționat sau accidental. Pierderea datelor are ca rezultat ca unele sau toate elementele de date să devină inutilizabile de către proprietar sau aplicația software corespunzătoare. Datele se pot pierde fie în stocare, transmisie, procesare, fie în cadrul unei rețele. Furtul sau pierderea unui dispozitiv care conține date este considerată parte a pierderii datelor.

 

Rezumat

  • Pierderea datelor are loc atunci când datele sunt distruse, corupte sau făcute ilizibile de către aplicațiile software și utilizatorii. Poate fi accidental sau intenționat.
  • Eroarea umană este considerată cauza principală a majorității pierderilor de date în afaceri. Alte cauze includ furtul de hardware, corupția software-ului, virușii informatici, defectarea hardware-ului, dezastrele naturale și pană de curent.
  • Un sistem de backup bun este considerat cea mai eficientă soluție pentru pierderea datelor, deoarece crește șansele de recuperare a datelor.

 

 

Cauze comune ale pierderii datelor

 

1. Eroarea umană

   Eroarea umană este cauza principală a majorității pierderilor de date în afaceri, deoarece oamenii, prin natura lor, nu sunt perfecți. Funcționarea de zi cu zi a unei afaceri implică o mulțime de manipulare a datelor prin tastare, editare, actualizare și ștergere, procese care sunt predispuse la erori de către utilizatori. Utilizarea frecventă și intensă a datelor are ca rezultat următoarele erori umane:

  • Ștergerea accidentală a fișierelor de date : De obicei, o greșeală din partea utilizatorului, când un fișier sau un folder este șters accidental fără o copie de rezervă disponibilă. Apare din cauza lipsei de concentrare sau a unui moment de confuzie din partea unui utilizator. Fișierele șterse accidental pot fi irecuperabile dacă nu există o copie de rezervă. Prin urmare, este esențial să se pună în aplicare proceduri adecvate de flux de lucru care includ salvarea regulată a muncii și strategii pentru backup sistematic al datelor.
  • Vărsarea de lichide : vărsarea de cafea sau băutură pe un laptop este un accident obișnuit care duce la pierderea datelor. Lichidele se varsă de obicei pe tastatură și se înmoaie în părțile interne ale laptopului. Lichidele pot provoca un scurtcircuit, care poate afecta părțile electronice ale unui computer, inclusiv hard diskul. Un hard disk deteriorat poate deveni cu ușurință coruptibil și inaccesibil, împiedicând accesul la toate datele. Prejudiciul este mai mic dacă incidentul are loc când un laptop este oprit. Un accident strâns legat este scăparea unui dispozitiv media de date în apă, ceea ce duce la imersiunea completă, deteriorarea mașinii și pierderea aproape sigură de date.

 

2. Furtul

   Pierderea datelor prin furt are loc de obicei atunci când un dispozitiv de stocare a datelor, cum ar fi un laptop, este furat. Laptopurile sunt furate într-un ritm alarmant, ceea ce înseamnă că pierderea de date prin furt poate fi destul de mare. Laptopurile sunt mobile și de obicei sunt scoase din sediul securizat al companiei, crescând vulnerabilitatea la furt. În general, datele dintr-un laptop pot fi mult mai valoroase decât dispozitivul laptop în sine, astfel încât costul înlocuirii laptopurilor nu este mare în comparație cu costul înlocuirii datelor furate. Cu toate acestea, dacă datele sunt criptate, datele pot fi furate, dar nu accesate. În plus, datele pot fi furate și digital prin hacking și malware.

 

3. Coruperea software-ului

   Funcționarea defectuoasă sau blocarea software-ului este o altă cauză majoră a pierderii datelor. Orice aplicație utilizată pentru solicitarea de date se poate bloca, ceea ce duce la pierderea sau coruperea datelor. Eroarea software-ului poate apărea și în software-ul de editare a fișierelor atunci când se actualizează mai multe fișiere, unde unele fișiere nu se salvează sau nu se actualizează și sunt ulterior șterse. De asemenea, datele se pot pierde în același mod în timpul copiei de rezervă. Erorile obișnuite la backup includ eșecul sistemului de a crea copii de fișiere și incapacitatea de a opri ștergerea automată a fișierelor. De asemenea, software-ul antivirus poate șterge date dacă le citește incorect ca malware. De asemenea, pot apărea erori în timpul conversiei formatelor de fișiere, ducând la coruperea și pierderea datelor.

 

4. Virușii informatici

   Virușii informatici se pot infiltra și deteriora datele stocate în hard disk-urile și sistemele de rețea ale companiei. Virușii pot fura, corupe, cripta sau șterge date importante. Ele pot, de asemenea, să se infiltreze în sistemul de rețea al unei întregi organizații și să afecteze funcționarea hardware-ului computerului. Virușii informatici includ de obicei programe malware, cum ar fi ransomware. Ransomware-ul amenință să blocheze accesul la date sau să le expună public dacă nu se plătește o răscumpărare. Atacurile prin e-mail prin phishing pot fura și deteriora datele, ducând la pierderea datelor și a funcționalității. Un software antivirus capabil și actualizat este o soluție rapidă pentru virușii informatici.

 

5. Deteriorarea hardware

   Hardware-ul care conține sau menține date poate funcționa defectuos cu ușurință, ceea ce duce la pierderea irecuperabilă a datelor. Motivele defectării hardware pot fi interne sau externe. Dispozitivele de stocare a datelor, cum ar fi hard disk-urile, sunt predispuse la distrugere prin defecțiuni fizice sau mecanice. Defecțiunile pot fi rezultatul utilizării greșite sau al manipulării greșite a dispozitivelor. Hard disk-urile sunt predispuse la deteriorare prin supraîncălzire, apă și incendiu, întreruperi de curent, manipulare greșită de către om sau conexiune necorespunzătoare. De asemenea, hardware-ul poate funcționa defectuos din cauza coruperii firmware-ului, eșecului capului de citire/scriere și coruperii sectoarelor defecte. De asemenea, dispozitivele pot defecta sau deveni ineficiente din cauza trecerii timpului sau a îmbătrânirii treptate a tuturor sau a unora dintre componentele lor.

 

6.Dezastre naturale

   Dezastrele naturale presupun o rată de prevalență mai scăzută ca cauză a pierderii de date din cauza apariției lor rare. Dezastrele naturale care pot duce la pierderea datelor includ inundații, cutremure, uragane, cicloane, incendii naturale și fulgere.

 

7. Pana de curent

   O întrerupere a alimentării cu energie electrică sau o întrerupere a energiei electrice în timp ce un utilizator pregătește un document ar putea duce la pierderea datelor dacă nu ar fi salvat în mod sistematic. Operațiunile de recuperare automată pot prelua cu succes doar partea salvată a datelor. Întreruperile bruște de curent pot deteriora, de asemenea, hardware-ul și sistemul de operare, ducând la pierderea datelor. Calculatoarele pot dezvolta probleme de repornire, ceea ce duce la incapacitatea de a accesa date. Schimbările bruște de tensiune (în mod normal, tensiunea crescută) pot deteriora hardware-ul computerului și pot duce la pierderea datelor.

Etichete subiectului
Distribuie: