Forum IT Moldova

Strategii de protec...
 
Notificări
Șterge tot

Strategii de protecție a datelor


Daniela
Postări: 187
Topic starter
(@daniela)
Membru
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Strategii de protecție a datelor

 

   Organizațiile folosesc o varietate de strategii pentru a asigura protecția și securitatea datelor organizaționale. Mai jos sunt diferite moduri prin care datele pot fi pierdute sau furate și strategiile implementate pentru a aborda astfel de provocări/eșecuri.

 

1. Defecțiunea sistemelor de stocare

   Suporturile care stochează date pot eșua sau pot deveni corupte, ceea ce duce la pierderea datelor. Strategia aici este să se asigure că datele sunt disponibile chiar și în cazul eșecului media.

  • Oglindire sincronă: o strategie pentru a contracara pierderea de date este utilizarea oglindirii sincrone, în care datele sunt stocate atât pe stocarea la fața locului, cât și pe un site la distanță simultan. Oglindirea asigură că cele două site-uri sunt identice.
  • Protecție RAID: RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks sau Redundant Array of Independent Disks) este o alternativă bună, deoarece necesită mai puțină capacitate de supraîncărcare. Unitățile fizice sunt combinate într-o unitate logică care va funcționa ca o unitate singulară pentru sistemul de operare. Modul în care funcționează RAID este că datele sunt stocate în diferite zone pe mai multe discuri. Performanța și protecția sunt sporite pe măsură ce operațiunile de intrare/ieșire se suprapun într-un mod bine ajustat.
  • Codare de ștergere: tehnologia de codare de ștergere este utilizată în mediile de stocare cu scalare. Utilizează sisteme de protecție a datelor bazate pe paritate, care scriu atât date, cât și paritate într-un cluster de noduri de stocare. Toate nodurile dintr-un cluster se ajută reciproc în înlocuirea unui nod eșuat.
  • Replicare: Replicarea este o altă strategie pentru stocarea extinsă în care datele sunt reflectate în mai multe noduri. Este mai simplu să ștergi codarea, dar consumă cel puțin de două ori capacitatea datelor protejate.

 

2. Coruperea datelor

  • Instantanee: Instantaneele pot fi folosite pentru a restaura datele care au fost șterse sau corupte accidental. Instantaneele pot fi utilizate cu o varietate de sisteme de stocare, cum ar fi SQL Server și Oracle. Ei captează o copie curată a datelor în timp ce instantaneul rulează și permite instantanee recurente care pot fi stocate mai mult timp. Prin urmare, atunci când datele sunt corupte sau șterse accidental, un instantaneu poate fi încărcat, iar datele sunt copiate înapoi și înlocuite. Instantaneele asigură pierderi minime de date și recuperare instantanee.

 

3. Defecțiunea sistemului de stocare

  • Replicare instantanee: Replicarea instantanee, în care tehnologia de replicare este construită pe deasupra instantaneelor, previne eșecul mai multor unități din centrele de date. Tehnologia Snapshot copiază structurile de date care sunt modificate de la sistemul de stocare primar într-un sistem de stocare secundar în afara sediului. De asemenea, este folosit pentru a replica datele disponibile pentru recuperare dacă sistemul de stocare primar eșuează.

 

4. Eșecul centrului de date

  • Replicare instantanee: în replicarea instantanee, datele sunt replicate pe un site secundar. Singurul dezavantaj este costul exorbitant al întreținerii unui loc de depozitare secundar. Cu toate acestea, pierderea unui centru de date necesită de obicei un plan de recuperare în caz de dezastru pentru a face față restabilirii sale funcționale în timp util.
  • Servicii cloud: Serviciile cloud implică utilizarea replicării împreună cu serviciile de backup în cloud. Permite o recuperare rapidă în cazul defecțiunii centrelor de date prin stocarea celor mai recente copii de date pertinente în caz de dezastru.

 

Etichete subiectului
Distribuie: