RoCHI 2021
Conferința internațională privind interacțiunea om-calculator
16-17 septembrie 2021
RoCHI - Conferința internațională privind interacțiunea om-calculator, este primul forum științific privind cercetarea și dezvoltarea interfețelor utilizator și a interacțiunii om-calculator din România.
Practicanții din mediul corporativ (de exemplu, designeri, dezvoltatori, expert în grafică, analiști de interfață cu utilizatorul, lider de echipă), precum și oameni din mediul academic (de exemplu, profesori, studenți și cercetători) și orice altă persoană interesată de interacțiunile om-calculator sunt invitați cu plăcere pentru a contribui și a participa la Conferința RoCHI 2021.
Lucrările vor fi publicate în baza de date RoCHI Conference Proceedings, ISSN 2501-9422 (limba engleză), trimise spre listare la ISI, Scopus și DBLP (RoCHI 2015, RoCHI 2016, RoCHI 2017, RoCHI 2018, RoCHI 2019).
Date importante:
Toate depunerile: 19 iulie 2021 (29 mai 2021)
Notificare: 12 august 2021 (26 iunie 2021)
Versiune finală: 3 septembrie 2021 (10 iulie 2021)
Plata taxei de conferință: 3 septembrie 2021 (30 iulie 2021)
Conferință: 16-17 septembrie 2021
Publicarea articolelor în lucrările conferinței va fi finalizată numai dacă cel puțin unul dintre autori va plăti taxa de înregistrare completă, până la 3 septembrie 2021.
Prezentări
Conferințele RoCHI acceptă lucrări scrise în limba engleză și în conformitate cu tipurile de contribuție HCI și formatele menționate mai jos.
Evaluarea lucrărilor se efectuează printr-o recenzie dublu - oarbă, așa că vă rugăm să eliminați toate informațiile despre autori și afiliere atunci când trimiteți lucrarea.
1. Lucrări extinse
Tipuri de contribuții HCI: artefacte sau tehnici, teoria HCI, metodologie, studii empirice, anchete.
Format: 6 sau 8 pagini (aproximativ 3700-5000 de cuvinte).
2. Hârtii scurte
Tipuri de contribuții HCI: artefacte sau tehnici, studii empirice, argument, aplicații și propuneri de ateliere.
Format: 4 pagini, aprox 2600 de cuvinte.
3. Demonstrații
Format: 2 pagini (1300 de cuvinte)
Pentru mai multe detalii cu privire la tipurile de contribuții HCI și criteriile de revizuire, consultați tipurile de contribuții.
Format hârtie
Toate lucrările vor fi editate conform formatului ACM-CHI, adaptat pentru dimensiunea hârtiei A4. Toate trimiterile trebuie scrise în limba engleză.
Tipuri de contribuții
Conferințele RoCHI încurajează trimiterea unei game largi de lucrări relevante pentru interacțiunea computerului uman. Mai jos sunt sintetizate câteva dintre tipurile de contribuții pe care o lucrare le poate aduce HCI și criteriile pe care un recenzor le poate utiliza pentru a evalua fiecare tip de contribuție.
Tehnici. Tehnicile se referă la arhitecturi, instrumente și tehnici care dezvăluie noi oportunități sau noi modalități de interacțiune cu o serie de tehnologii. Noile arhitecturi și instrumente sunt adesea evaluate cel mai bine într-o manieră holistică de principiu, pe baza a ceea ce fac posibil, a modului în care fac acest lucru și a posibilităților noi pe care le deschid. Tehnicile, pe de altă parte, sunt aproape întotdeauna evaluate formal și cantitativ. Criterii de revizuire:
- Lucrarea oferă context, unde revizuiți clar ceea ce este deja cunoscut și ce limitări există în cunoașterea despre acest artefact sau tehnică?
- Motivează o problemă reală care merită rezolvată? De exemplu, justifică valoarea benefică a acestui artefact sau tehnică nu numai izolat, ci în contextul global al utilizărilor sale așteptate?
- Este artefactul sau tehnica descrisă în detaliu suficient pentru ca alții să îl reproducă?
- Lucrarea include o validare riguroasă și convingătoare a artefactului / tehnicii (de exemplu, studiu empiric, studiu de utilizare, studiu de teren, după caz), unde se arată clar că câștigurile au o semnificație practică?
Teorie. Prezentările teoretice se referă la noi modele, principii, concepte sau cadre, sau variații importante ale celor care există deja. Contribuțiile teoretice trebuie validate pentru noutatea, importanța, puterea descriptivă și puterea predictivă. Criterii de revizuire:
- Este romanul teoretic sau există o variație semnificativă a unei teorii existente? Teoria are relevanță și importanță pentru practica și / sau cercetarea HCI?
- Lucrarea arată cum se situează teoria în raport cu alte teorii și cum se bazează pe ele?
- Teoria poate fi înțeleasă de un medic generalist HCI, precum și de un expert?
- A fost demonstrată valoarea teoriei, de exemplu, arătând modul în care aceasta ajută la descrierea, prezicerea și / sau influențarea proiectării unei aplicații sau setări interactive?
Metodologie. Metodologia contribuie la o metodă nouă sau rafinată care ajută la proiectarea sau evaluarea artefactelor HCI. Metoda poate fi destinată utilizării în setările de cercetare sau dezvoltare (sau ambele), dar lucrarea ar trebui să fie clară despre publicul destinat. Contribuțiile metodologice sunt evaluate pe baza noutății și utilității metodei noi sau îmbunătățite. Criterii de revizuire:
- Metodologia este nouă? Metodologia are relevanță și importanță pentru practica și / sau cercetarea HCI?
- Lucrarea arată cum se bazează metodologia sau contrastează cu lucrările conexe?
- Este metodologia descrisă în detaliu suficient pentru ca alții să o poată folosi?
- A fost demonstrată valoarea metodologiei,
Cercetare empirică. Înțelegerea utilizatorilor și a sarcinilor este crucială pentru proiectarea centrată pe utilizator. Se referă la analiza oamenilor, a comportamentelor, a situațiilor și a contextului lor, a capacităților lor perceptive, cognitive și comportamentale și / sau a interacțiunii lor cu artefactele lor. Contribuțiile de cercetare empirică constau în noi descoperiri bazate pe date observate sistematic. Cercetarea poate fi cantitativă sau calitativă (sau mixtă). Scopul contribuțiilor empirice este, prin furnizarea de noi date, de a dezvălui informații anterior necunoscute despre comportamentul uman și relația acestuia cu tehnologia. Contribuțiile empirice sunt considerate demne de încredere atunci când metodele care le produc sunt executate cu rigoare și precizie. Trebuie evitate confuziile și părtinirile identificabile. Criterii de revizuire:
- Documentul descrie în mod clar metodologia și mecanica din spatele analizei (de exemplu, etnografice, investigații de teren, interviuri și anchete contextuale)? Metoda este solidă?
- Sunt menționate limitările rezultatelor?
- Descrieți clar ce noi înțelegeri au fost câștigate?
- Arată autorii clar modul în care valoarea acestei noi înțelegeri este relevantă pentru HCI, adică în cazul în care ne sporește înțelegerea comportamentului uman în legătură cu HCI sau cum adaugă o perspectivă asupra organizării setărilor sociale sau arătând implicații pentru proiectare , sau cum ne determină să reconsiderăm perspectivele anterioare ale comportamentului uman și contextele din cadrul HCI, sau ajutându-ne să analizăm alte contexte relevante?
Studiu. Trimiterile la sondaj se referă la revizuirea și sinteza muncii efectuate într-un domeniu de cercetare, cu scopul de a expune tendințele, temele și lacunele din literatură. Contribuțiile la sondaj fac un pas înapoi, organizând literatura unui domeniu și reflectând la ceea ce înseamnă. Criterii de revizuire:
- Contribuțiile la sondaj nu trebuie să fie simple cataloage ale lucrărilor anterioare. Mai degrabă, trebuie să revizuiască și să sintetizeze această lucrare, extragând teme sau tendințe emergente și identificând lacune în care se află noi oportunități.
- Sondajul respectă criteriile de bună organizare materială, completitudine și minuțiozitate? Sondajul prezintă o sinteză profundă, maturitatea perspectivei și corectitudinea cu care este caracterizată opera altor autori?
- Sondajul descoperă noi domenii promițătoare pentru munca viitoare?
Aplicații. Trimiterile de aplicații interactive contribuie cu o aplicație interactivă nouă, caracteristici ale interfeței cu utilizatorul sau proiectarea interfeței cu utilizatorul. Accentul trebuie pus pe proiectarea sau evaluarea interfeței cu utilizatorul. O nouă aplicație sau proiectare nu necesită neapărat un studiu al utilizatorului, dar necesită o validare adecvată și rezonabilă, clarificând ce noi posibilități deschid. Evaluările interfeței cu utilizatorul respectă cerințele contribuției empirice de cercetare. Criterii de revizuire:
- Autorii arată ce este de interes sau este valoros pentru comunitatea CHI? Este proiectarea plasată în context, în care sunt detaliate situația, sarcinile și utilizatorii așteptați?
- Sunt validate ideile prezentate? Validarea poate fi prin argumentare solidă, reflectarea experiențelor, studii de utilizator? De exemplu, se poate demonstra că o idee face ca interfețele noi sau mai funcționale să fie practice sau crearea tehnicilor de interfață existente să fie mult mai ușoară?
- Lucrarea demonstrează câștiguri de performanță care au un impact clar asupra experienței utilizatorului?
Argumente. Documentele de argumentare contribuie la eseuri provocatoare. Acestea prezintă argumentele bine susținute ale autorului cu privire la un subiect de interes semnificativ pentru un segment relativ larg al comunității CHI. Au susținut afirmații bine, inclusiv luarea în considerare a altor perspective și / sau date din cercetare sau practică, dacă este cazul. Se așteaptă ca acestea să aibă un efect stimulativ asupra comunității CHI. Lucrarea dvs. va include probabil răspunsuri la următoarele întrebări:
- Lucrarea arată clar că prezintă un subiect de mare interes pentru un segment relativ larg al publicului CHI?
- Este provocator?
- Va avea un impact mare asupra HCI? Adică, va stimula discuții semnificative și poate schimbări în practicile noastre?
- Este argumentul bine întemeiat? Adică, este bine argumentat? Este bine susținut de fapte?
Referințe
ACM-SigCHI (2014) Contribuții la HCI - CHI 2014. Conferința CHI 2014. Disponibil la: https://chi2014.acm.org/authors/contribution-types
Wobbrock, J., Kientz, J. (2016) Contribuții de cercetare în interacțiunea computerului cu omul. Interacțiuni 23 (3), 38-44.