Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

Nașterea programării


Daniela
Postări: 187
Topic starter
(@daniela)
Membru
S-a alăturat: 3 ani în urmă

                                           

Nașterea programării

 

   Integratorul și computerul electronic numeric, sau ENIAC, a fost primul computer digital electronic din lume, o realizare de reper în călătoria omenirii către era tehnologică din prezent. Finanțat de armata Statelor Unite, s-a dovedit a fi un instrument neprețuit în calcularea meselor de tragere a artileriei și a cercetărilor timpurii asupra bombei cu hidrogen.

   Crearea ENIAC este o poveste remarcabilă în sine, dar există o fațetă suplimentară ascunsă chiar la suprafață. În timp ce designul computerului este atribuit lui John Mauchly și J. Presper Eckert de la Universitatea din Pennsylvania, programarea sistemului a revenit unui grup remarcabil de femei: Fran Bilas, Betty Jennings, Ruth Lichterman, Kay McNulty, Betty Snyder, și Marlyn Wescoff.

   Pe atunci, computerele erau programate printr-un sistem fizic de reglare manuală a comutatoarelor și cablurilor - depanarea unui program însemna urcarea în interiorul ENIAC în căutarea conexiunilor defecte. Un nou program trebuia mai întâi schițat pe hârtie, apoi implementat cu o precizie extremă. Configurarea unui singur calcul putea dura zile, iar realizarea unui program complet putea dura chiar săptămâni.

   Programatorii au fost selectați pentru sarcină datorită priceperii lor de a calcula mesele balistice cu un calculator de birou și un analizor diferențial. Cu toate acestea, măiestria tehnică necesară pentru a opera un astfel de sistem nu a fost considerată o contribuție majoră la procesul general. Femeile care au programat ENIAC au fost considerate a fi simple operatoare, mai degrabă decât să li se acorde datoria ca o componentă cheie a grupului de oameni care a făcut proiectul un succes.

Etichete subiectului
Distribuie: