Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

Ce este HTML5?


Veronica
Postări: 226
Admin
Topic starter
(@veronica)
Estimable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Ce este HTML5?

HTML (HyperText Markup Language) este un limbaj de marcare hipertext utilizat în principal pentru crearea de documente pe Internet. HTML și-a început călătoria la începutul anilor 90 ca un limbaj primitiv pentru crearea de pagini web, iar astăzi este dificil să ne imaginăm internetul fără HTML. Marea majoritate a site-urilor utilizează HTML într-un fel sau altul.
În 2014, s-a finalizat oficial lucrul la un nou standard - HTML5, care de fapt a revoluționat, aducând o mulțime de lucruri noi în HTML.
HTML5 definește un nou algoritm de analiză pentru crearea structurii DOM
  • adăugarea de elemente și etichete noi, cum ar fi video, audio și multe altele
  • reguli generale și semantica elementelor HTML deja existente
De fapt, odată cu adăugarea de noi funcții, HTML5 a devenit nu doar o nouă versiune a limbajului de marcare pentru crearea paginilor web, ci de fapt o platformă pentru crearea de aplicații, iar utilizarea sa a depășit cu mult mediul web: se folosește și HTML5 pentru a crea aplicații mobile pentru Android. iOS, Windows Mobile și chiar pentru crearea de aplicații desktop pentru computere obișnuite (în special în Windows 8 / 8.1 / 10).
Ca rezultat, de regulă, HTML 5 este utilizat în principal în două semnificații:
  • HTML5 ca limbaj de marcare hipertext actualizat, o evoluție față de versiunea anterioară a HTML4
  • HTML5 ca o platformă puternică pentru construirea de aplicații web, care include nu numai limbajul de marcare hipertext în sine, HTML actualizat, ci și limbajul de programare JavaScript și foi de stil CSS3.
Cine este responsabil cu dezvoltarea HTML5? Aceasta este responsabilitatea World Wide Web Consortium (prescurtat ca W3C - World Wide Web Consortium) - o organizație internațională independentă care definește standardul HTML5 sub formă de specificații. Specificația completă actuală în limba engleză poate fi vizualizată la https://www.w3.org/TR/html5/. Și trebuie remarcat faptul că organizația continuă să lucreze pe HTML5, lansând actualizări ale specificației.
Trebuie remarcat faptul că a existat întotdeauna un decalaj între specificațiile HTML5 și utilizarea acestei tehnologii în browserele web. Majoritatea browserelor au început să adopte standarde HTML5 chiar înainte de a fi publicate oficial. Și până acum, majoritatea celor mai recente versiuni de browser acceptă majoritatea funcționalităților HTML5 (Google Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer 11, Microsoft Edge). În același timp, multe browsere mai vechi, cum ar fi Internet Explorer 8 și versiunile inferioare, nu acceptă standarde, iar IE 9, 10 îl acceptă doar parțial.
Cu toate acestea, chiar și acele browsere care acceptă în general standarde pot să nu accepte caracteristici specifice. Și acest lucru trebuie luat în considerare și în lucrare. Dar, în general, situația cu sprijinul acestei tehnologii este destul de bună.
 
Pentru a verifica compatibilitatea HTML5 pentru un anumit browser, puteți utiliza serviciul special http://html5test.com.
Instrumente necesare
Ce este necesar pentru a lucra cu HTML5? În primul rând, un editor de text pentru a tasta textul paginilor web în HTML. Unul dintre cei mai simpli și populari editori de text de până acum este Notepad ++, care poate fi găsit la http://notepad-plus-plus.org/.  
De asemenea, merită menționat editorul de text multiplataforma Visual Studio Code. Acest editor are ceva mai multe caracteristici decât Notepad ++ și, în plus, poate funcționa nu numai în Windows, ci și în sistemele de operare MacOS și Linux.
Și, de asemenea, aveți nevoie de un browser web pentru a rula și verifica paginile web scrise. Ca browser web, puteți lua cea mai recentă versiune a oricăruia dintre browserele obișnuite - Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera.
Etichete subiectului
Distribuie: