HTML. Etichete de structură
Structura generală a unui document HTML :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE> .......... </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
............
</BODY>
</HTML>
Documentul este delimitat de etichetele <HTML> </HTML> şi este format din :
a. antet (head) - este delimitat de etichetele <HEAD> ... </HEAD> şi conţine titlul documentului precum şi alte informaţii privind documentul. În antetul documentului se mai inserează şi anumite secvenţe de program (script-uri), care se execută la încărcarea documentului în browser.
b. corp (body) - care delimitează conţinutul propriu-zis al documentului şi este inclus între etichetele <BODY>... </BODY>
Semnificaţia etichetelor care fac parte din structura oricărui document HTML:
<HTML> </HTML>
Între aceste etichete este inclus întregul document HTML. Ele comunică browserului unde începe şi unde se termină documentul.
<HEAD> </HEAD>
Între aceste etichete sunt incluse titlul, precum şi alte informaţii despre documentul HTML. Aceste elemente, numite metatag-uri sunt deosebit de importante pentru ca pagina să fie cât mai bine cotată de către motoarele de căutare. Metatag-urile şi antetul în ansamblul său nu sunt vizibile pentru vizitator în pagina Web. Totuşi, la fel ca întreg codul HTML al paginii, antetul poate fi vizualizat selectând din meniul browserului opţiunea View > Source.
<TITLE> </TITLE>
Stabileşte titlul documentului HTML.
Titlul documentului este deosebit de important deoarece este unul din criteriile folosite de motoarele de căutare pentru indexarea paginii. Prin urmare, străduiţi-vă să găsiţi un titlu care să descrie cât mai corect şi complet conţinutul paginii dumneavoastră. Exemplul:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Pagina mea Web</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Salut Cneazule! Aici voi pune mai tarziu continutul!
</BODY>
</HTML>
Dacă doriţi să scrieţi un text pe mai multe linii în pagină, va trebui să folosiţi eticheta <BR> (de la line break), care face trecerea pe o linie noua. Eticheta <BR> este de tip empty, deci nu are etichetă de închidere. Încercaţi exemplul de mai jos, în care afişarea textului documentului se va face pe două rânduri. Exemplul:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Pagina mea Web</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Salut Cneazule! Aici voi pune mai tarziu continutul!.<BR>Urmatoarea va fi cu mult mai cool.
</BODY>
</HTML>
Structura documentelor HTML este mult mai complexă, este recomandat ca, pe măsură ce procesul de editare avansează, să introduceţi comentarii în text pentru a face această structură cât mai explicită. Comentariile nu sunt vizibile pentru browser, ele servesc creatorului paginii pentru a da un grad crescut de lizibilitate documentului HTML. Comentariile constau în scurte informaţii, explicaţii la elementele de cod utilizate, etc., fiind deosebit de utile ulterior, mai ales în situaţia în care se impune depanarea codului. Comentariile se introduc prin includerea textului între etichetele de mai jos.
<!-- -->
Iată două exemple:
<!- - Acesta este un comentariu introdus in pagina Web - ->
<!—Acesta este un comentariu
pe mai multe randuri
care ia sfarsit aici -->
Folosirea corectă a etichetelor
Etichetele container se compun, aşa cum am văzut mai devreme, din perechi de etichete: etichetă de deschidere <TAG> şi de închidere </TAG>.
La construirea unei pagini Web complexe veţi fi pus adesea în situaţia de a folosi mai multe etichete pentru aceeaşi secvenţă de text. De exemplu, doriţi să atribuiţi unui text două proprietăţi: litere aldine sau îngroşate (bold) şi text centrat în pagină. Pentru aceasta va trebui să utilizaţi două perechi de etichete, care descriu cele două proprietăţi, în mod simultan, metodă numită imbricarea etichetelor (nested tags), ca în exemplul de mai jos:
<CENTER><B>Text cu aldine si centrat</B></CENTER>
Este foarte important ca, în cazul folosirii mai multor etichete container împreună, ele să fie plasate în mod corect. În această situaţie, principiul de utilizare este: "Last In - First Out" (LIFO). Acest lucru înseamnă că ultima etichetă deschisă trebuie să fie prima care se închide. Trebuie să fiţi foarte atent la închiderea etichetelor, pentru a nu încălca principiul LIFO. În caz contrar, secvenţa de cod din pagină nu va funcţiona corect. Iată un exemplu generic de folosire corectă a două etichete:
<TAG1><TAG2>Etichete utilizate corect</TAG2></TAG1>
şi un altul de folosire incorectă:
<TAG1><TAG2>Etichete utilizate incorect</TAG1></TAG2>