Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

Sărbătorește Ziua Pi Bune !

 
Daniela
(@daniela)
Estimable Member Moderator

Sărbătorește Ziua Pi Bune !

   Ziua Pi Bune este singura sărbătoare, care onorează un număr. Este o zi pentru a sărbători constanta matematică π și pentru a mânca multă plăcintă. Se sărbătorește în țările care urmează formatul de dată lună / zi (m / dd), deoarece cifrele din dată, 14 sau 3/14 martie, sunt primele trei cifre ale π (3,14). Ziua π a fost fondată de fizicianul Larry Shaw în 1988.

   π una dintre cele mai vechi și mai recunoscute constante matematice din lume, π este raportul dintre circumferința oricărui cerc și diametrul său. Valoarea sa este aproximativ egală cu 3,14159265. Este un număr irațional, ceea ce înseamnă că nu poate fi exprimat ca un raport de numere întregi, iar reprezentarea sa zecimală nu se termină și nu se repetă niciodată.

 

   Pentru a sărbători Ziua Pi Bune, ediția a II-a, Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici” organizează un Workshop Pi Bune în format online, dedicat tainelor numărului π, care va avea loc pe data de 14 martie ora 3:14 PM, la adresa web: https://vc.math.md/b/ole-cdj-k97   

Concursuri:

1.”Pi Poeme”

   Pentru a participa la acest concurs, scrie o poezie sau istorioară, unde fiecare cifra din numărul π coincide cu literele cuvintelor. Creația poate fi scrisă în limba romană, rusă sau engleză. După necesitate, puteți descărca fișierul Pi poeme template și chiar în acest template să adăugați creația proprie. 

Exemplu:

  3   1   4   1      5           9         2 … 

Dar o știm e număr important ce… 

2. ”Pi prin ochii fanilor”

Pentru a participa la acest concurs, trebuie să faceți o fotografie la ceva, care are tangențe cu π, sau pare similar cu acesta. 

Spoiler
Exemplu
Exemplu:

   Tot în cadrul acestui concurs se acceptă orice creație dedicată numărului π din orice material. Drept creații pot fi: un desen, origami, jucărie, statuie, cântec, etc. Acest concurs se bazează pe unicitate și creativitate, de aceea mizăm pe fantezia dvs., să ne uimiți cu creații speciale. 

Spoiler
Exemple:

Exemple:

            

    

3. ”Demonstrează numărul Pi

   La momentul actual există mai multe metode de calculare a numărului π,  respectiv scopul acestui concurs este să găsiți o metodă de calculare a numărului π  și să creați un video, unde demonstrați această metodă. 

Spre exemplu: se ia o ață și un obiect rotund. Cu ața se măsoară circumferința cercului (a obiectului rotund) și se împarte la diametrul acestuia, respectiv se obține numărul π. Experimentul se reiterează pe diverse obiecte cu mărimi diferite. La fel, se acceptă unele programe proprii care calculează numărul Pi. 

 

4. ”Pi bucătar” 

   O observație interesantă este: dacă se scrie 3.14 și priviți la inversul acestui număr se obține cuvântul englez PIE, ce înseamnă plăcintă. Respectiv, plăcintele au devenit și un simbol al numărului π. În acest context, vă invităm să participați la acest concurs cu propriile bucate dedicate numărului π și să deveniți cel mai bun Pi Bucătar. 

                                                                                                            

 
5. “Tainele numărului Pi”

   Știați că: Ziua numărului π coincide cu Ziua de naștere a celebrului Albert Einstein (14 martie 1879)? Noi suntem curioși să aflăm ce alte observații, taine sunt descoperite despre numărul Pi. Deci, vă îndemnăm să participați la acest concurs și să ne dezvăluiți unele taine ale lui π. 

                                                                                             

Nu ezitați să participați, cele mai bune creații vor fi premiate!

 

Cerințele concursurilor: 

  • Textul poeziei nu trebuie să conțină cuvinte necenzurate.
  • Se interzice plagiatul creațiilor. 
  • Creațiile proprii în dependență de concurs se fotografiază („Pi prin ochii fanilor” și „Pi bucătar”) sau se filmează („Demonstrează numărul Pi” și după necesitate „Tainele numărului Pi”). 
  • Pentru demonstrarea creațiilor proprii se atașează fotografii cu etapele creației, iar în final se adaugă la creație o notiță scrisă cu mâna, care va conține data, localitate și numele, prenumele autorului.  
  • Documentația, videoclipurile și fotografiile despre creațiile proprii le expediați la adresa de email: olesea.caftanatov@math.md și o atașați în comentariile acestei postări. 
  • Creațiile se accepta de la ieșirea noutății până pe data de 10 martie, ora 23:59. 
  • Fiecare concurs va avea topul său și cele mai bune lucrări vor fi decernate. 
  • Rezultatele concursurilor vor fi prezentate pe data de 14 martie 2021, începând cu ora 3.14 PM. 
  • Accesul la Workshop este liber și gratuit. Poate asista și participa oricine. 
  • Workshopul se va desfășura în format online, accesând adresa: https://vc.math.md/b/ole-cdj-k97  

 

 

Citat
Topic starter Postat : 04/03/2021 9:09 am
it_emoldova a apreciat
Etichete subiectului
it_emoldova
(@it_emoldova)
Membru Admin

Data de prezentare a lucrărilor se extinde până pe data de 13 Martie, ora 23:59.

RăspunsCitat
Postat : 08/03/2021 10:40 am
Sestacov Laura
(@sestacov-laura)
New Member

Bună ziua,sunt Șestacov Laura,aici este link-ul către videoclipul meu pentru concursul "Demonstrează numărul Pi " 

https://drive.google.com/file/d/1dV8uIs1RUwkuNp7hv-BPXfu3hwEpxElu/view?usp=sharing

RăspunsCitat
Postat : 13/03/2021 7:12 pm
it_emoldova a apreciat
Distribuie: