Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

Ce este internetul cuantic?


Daniela
Postări: 187
Topic starter
(@daniela)
Membru
S-a alăturat: 3 ani în urmă

 

Ce este internetul cuantic?

 

 

   Internetul cuantic este o rețea care va permite dispozitivelor cuantice să facă schimb de informații într-un mediu care valorifică legile ciudate ale mecanicii cuantice. În teorie, acest lucru ar oferi internetului cuantic capacități fără precedent, care sunt imposibil de realizat cu aplicațiile web de astăzi.

   În lumea cuantică, datele pot fi codate în starea de qubits, care pot fi create în dispozitive cuantice, cum ar fi un computer cuantic sau un procesor cuantic. Iar internetul cuantic, în termeni mai simpli, va implica trimiterea de qubiți într-o rețea de dispozitive cuantice multiple care sunt separate fizic. În mod crucial, toate acestea s-ar întâmpla datorită proprietăților zdrobitoare care sunt unice pentru stările cuantice. 

   S-ar putea să sune similar cu internetul standard. Dar trimiterea de qubiți prin intermediul unui canal cuantic, mai degrabă decât unul clasic, înseamnă în mod eficient valorificarea comportamentului particulelor atunci când sunt luate la cea mai mică scară - așa-numitele „stări cuantice”, care au provocat încântare și consternare în rândul oamenilor de știință de zeci de ani. 

  Legile fizicii cuantice, care stau la baza modului în care informațiile vor fi transmise prin internetul cuantic, nu sunt decât necunoscute. De fapt, ele sunt ciudate, contra-intuitive și uneori, chiar aparent supranaturale. Construirea unui internet cuantic este o ambiție cheie pentru multe țări din întreaga lume, o astfel de descoperire le va oferi un avantaj competitiv într-o tehnologie disruptivă promițătoare și deschide o nouă lume a inovațiilor și posibilităților nelimitate.

 

 

Distribuie: