Actualizarea și interogarea bazei de date
În SGBD-uri implementarea funcției de interogare se realizează prin intermediul unor limbaje declarative, care permit căutarea datelor după conținut, fără a preciza procedurile de acces. Cel mai utilizat limbaj de interogare a bazelor de date este în momentul de față SQL (Structured Query Language - Limbaj Structurat de Interogare).
O interogare se derulează in 4 etape:
- formularea interogării utilizând limbajul de manipulare a datelor (DML),
- compilarea,
- optimizarea
- și apoi execuția.
SGBD-urile posedă un compilator (analizor) de cereri de interogare, care permite analiza sintactica și evaluarea interogării. Pentru validarea interogărilor este folosit dicționarul de date. Interogările sunt descompuse in operatori relaționali, pe care îi structurează sub forma de arbore, în care nodurile reprezintă operatorii, iar elementele de pe ultimul nivel reprezintă relațiile.
O cerere de interogare este apoi optimizata in vederea execuției. După procesul de optimizare, cererile sunt transformate în tranzacții care vor fi executate, avându-se in vedere doua aspecte:
- gestiunea tranzacțiilor concurente
- execuția propriu-zisa.
SGBD-ul trebuie să asigure coerența datelor. Toate regulile implicite sau explicite care asigură integritatea datelor, se numesc restricții de integritate. Dintre acestea amintim:
- integritatea cheii primare,
- integritatea referirii și
- integritatea de domeniu.
Un SGBD mai oferă accesul controlat la baza de date, un mecanism de vizualizare, o colecție de utilitare: editoare de rapoarte, generatoare de aplicații, programe asistent, module de proiectare, posibilități de dezvoltare a unor aplicații de tip CASE, etc.