Forum IT Moldova

Notificări
Șterge tot

SGBD


Luna
Postări: 279
 Luna
Admin
Topic starter
(@elucy)
Reputable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

SGBD

 

Un SGBD (Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date) se constituie ca un întreg ansamblu software care tratează toate cererile de acces ale utilizatorilor la baza de date. El acționează ca o interfață care permite crearea, actualizarea și consultarea bazei de date.
Cererea accesului la baza de date, formulată de către utilizator, interceptată de către SGBD și interpretată de către o componentă a acestuia (LMD - limbaj de manipulare a datelor), rezultând o reprezentare în format intern a interogării.
Interogarea parcurge o serie de etape succesive de prelucrare, rezultă o serie de comenzi de acces la fișierele fizice din baza de date. Cererile de acces la fișierele fizice, rezultate din transformarea interogării, sunt prelucrate și rezolvate de către un sistem de gestiune al fișierelor. Datele extrase din fișierele fizice, sub forma unor șiruri de biți, parcurg apoi calea inversă, rezultatul fiind un răspuns formulat sub formă de tabele, rapoarte, etc.
Conceptual, gestiunea bazelor de date se bazează pe ideea separării structurii bazei de date de conținutul acesteia.

 

Spoiler
Structura bazei de date
Structura bazei de date, reprezintă o colecţie de descrieri statice ale tipurilor de entităţi împreună cu relaţiile logice stabilite între ele.

Spoiler
Relațiile logice
Relațiile logice reprezintă asociaţiile dintre mai multe entităţi.

Spoiler
Entitate
O entitate este un obiect distinct ce trebuie reprezentat în baza de date.

Spoiler
Atribut
Un atribut este o proprietate ce descrie un anumit aspect al obiectului ce se înregistrează în baza de date.

 

Scopul unui SGBD este de a oferi un mediu care să fie şi convenabil, dar şi eficient pentru a putea fi folosit la:
  • extragerea informaţiilor din baza de date;
  • înmagazinarea datelor în BD.
 
Bazele de date sunt de obicei folosite la gestionarea unei mari cantităţi de date, ceea ce presupune existenţa următoarelor funcții pentru un SGBD:
  • descrierea datelor,
  • actualizarea și interogarea bazei de date,
  • conversia datelor dintr-un format într-altul,
  • asigurarea controlului integrității, concurenței și securității
 

 

Securitatea datelor

 

Un SGBD trebuie sa garanteze securitatea datelor. Acest lucru se realizeaza printr-un mecanism de control al drepturilor de acces la date si de restaurare a bazei de date in caz de erori.
Orice sistem de gestiune al bazelor de date oferă facilitati de descriere a datelor prin intermediul limbajului de descriere a datelor (DDL) și facilitati de manipulare a datelor prin limbajul de manipulare a datelor (DML).
Distribuie: