Forum IT Moldova

Sisteme de gestiune...
 
Notificări
Șterge tot

Sisteme de gestiune a BD


Luna
Postări: 279
 Luna
Admin
Topic starter
(@elucy)
Reputable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Sisteme de gestiune a BD

 

1. Microsoft SQL Server este un SGBD relaţionale multi-utilizator, dezvoltat de Microsoft pentru sistemele de operare Windows. Au existat mai multe versiuni, cea actuală fiind SQLServer 2019. În toate versiunile, acest sistem de baze de date suportă standardul SQL2, cu implementarea perfomantă a trăsăturilor avansate de stocare şi prelucrare a datelor. Interfaţa e grafică pentru interacţiunea cu utilizatorul, la folosirea tuturor opţiunilor: de export/ import date, de creare şi manipulare a tabelelor, pentru popularea cu date a tabelelor, de creare a interogărilor, a procedurilor stocate, a trigger-elor etc. Pentru a obţine gratuit o versiune de test, accesaţi aici

 

2. Sistemul Oracle este un SGBD multi-utilizator extrem de puternic, cu implementări pe toate platformele (Windows, Linux, Unix), ce oferă performanţe de execuţie ridicate şi un grad mare de protecţie şi securitate a datelor. În toate versiunile, Oracle oferă o implementare completă a caracteristicilor modelului relaţional, conform standardului SQL2, iar ultimele versiuni sunt sisteme de gestiune obiect-relaţionale distribuite, ce implementează extensiile orientate obiect prevăzute în standardul SQL3 şi oferind posibilitatea de dezvoltare a bazelor de date distribuite. Aici se poate obţine o versiune a sistemului de gestiune Oracle, dar şi a diferitelor instrumente de dezvoltare a aplicaţiilor de baze de date. Despre Oracle mai multe aici.

 

3. Microsoft Access unul din cele mai cunoscute SGBD relaţionale pe platforme de calculatoare personale. Microsoft Access dispune de sistemul de control al BD (database engine) şi o intefaţă grafică pentru interacţiunea cu utlizatorul. Aplicaţiile de baze de date în MS Access se pot dezvolta cu multă uşurinţă datorită generatoarelor de aplicaţii (wizards), ce permit proiectarea vizuală a bazelor de date, formularelor (forms) pentru interfeţele grafice şi rapoartelor (reports). MS Access este folosit, în special, pentru aplicaţii personale sau pentru mici afaceri. Despre MS Access aici.

 

4. MySQL este un SGBD relaţionale cu implementări pentru sistemele de operare Windows, Linux, Unix. Acest sistem  este open source. Este utilizat des împreună cu limbajul de programare PHP. Cu MySQL se pot construi aplicații în orice limbaj mare. Schemele API disponibile pentru MySQL, permit scrierea aplicațiilor în limbaje de programare numeroase,  pentru accesarea BD MySQL, cum ar fi: C/C++, C#, JavaPerl, PHP, https://it.emoldova.org/community/python /">Python, FreeBasic, etc., fiecare folosind un tip API specific. O interfață de tip ODBC, denumită MyODBC, permite altor limbaje de programare, ce folosesc această interfață, să interacționeze cu BD MySQL cum ar fi ASP sau Visual Basic. În sprijinul acestor limbaje de programare, unele companii produc componente de tip COM/COM+ sau .NET (pentru Windows) prin intermediul cărora aceste limbaje pot folosi acest SGBD mult mai ușor decât prin intermediul sistemului ODBC. Aceste componente pot fi gratuite (ca de exemplu MyVBQL) sau comerciale. Ultima versiune şi documentaţia sistemului de gestiune a bazelor de date MySQL se poate descărca aici

 

5. Visual FOX PRO este un limbaj de programare complet, care acceptă un mediu interactiv şi un mediu compilat la rulare. Visual FOX PRO este compatibil cu toate versiunile anterioare de FoxPro. Stilul de proiectare a interfeţei FoxPro a fost întotdeauna orientat către flexibilitate şi uşurinţă în utilizare. Pe de altă parte, forţa şi viteza brută au reprezentat dintotdeauna punctul forte al lui FoxPro. Nici un produs creat de celelalte companii axate pe baze de date, care au făcut trecerea la modelul orientat obiect nu a putut rivaliza cu FoxPro în ce priveşte viteza de execuţie a funcţiilor specifice bazelor de date . Şi acest mediu conţine vrăjitori (Wizard) pentru gestionarea mai multor taskuri.

VFP este un sistem rapid, modularizat, flexibil, care nu necesită resurse de calcul foarte mari, îmbină programarea procedurală (prin limbaj propriu) cu cea descriptivă, pe obiecte (programare vizuală).

Utilizatorii neinformaticieni au la dispoziţie o gamă largă de generatoare pentru ecrane, meniuri, rapoarte etc.

Utilizatorii de specialitate (informaticieni) pot dezvolta programe în limbaj propriu şi în SQL, aplicaţii (prin componentele Designer şi Application).

Administratorul bazei de date are la dispoziţie instrumente oferite de VFP pentru asigurarea securităţii şi integrităţii datelor, pentru refacerea bazei de date etc.

Visual FoxPro este un SGBD complet relaţional, cu limbaj propriu, care suportă un nucleu extins din limbajul relaţional SQL. Exemplu de cod pentru crearea unui tabel în VPF:

* Create a table
 CREATE TABLE randData (iData I)

 * Populate with random data using xBase and SQL DML commands
 FOR i = 1 TO 50
   APPEND BLANK
   REPLACE iData WITH (RAND() * 100)

   INSERT INTO randData (iData) VALUES (RAND() * 100)
 ENDFOR

 * Place a structural index on the data
 INDEX ON iData TAG iData
 CLOSE DATA    && Do not close open libraries etc

 * Display ordered data using xBase-style commands
 USE randData
 SET ORDER TO iData
 LOCATE      && In place of GO TOP. Enforces use of index to find TOP 
 LIST NEXT 10   && First 10
 GO BOTTOM
 SKIP -10
 LIST REST    && Last 10
 CLOSE DATA

 * Browse ordered data using SQL DML commands
 SELECT * ;
  FROM randData ;
  ORDER BY iData DESCENDING

 

6. IBM DB2 este un sistem de gestiune al bazelor de date al firmei IBM. Acest sistem asigură integritatea datelor, oferă o securitate sporită pentru date, are o interfaţă grafică pentru gestionarea bazei de date. Dispune, ca şi Microsoft SQL Sever şi Oracle de posibilitatea creării de proceduri stocate, acestea fiind nişte proceduri care rulează pe server şi asigură o viteză mai mare de răspuns. Are mai multe versiuni în funcţie de dorinţele şi necesităţile utilizatorilor. Mai multe informaţii despre DB2 le găsiţi aici.

Distribuie: