Forum IT Moldova

Procesul de verific...
 
Notificări
Șterge tot

Procesul de verificare și validare a designului


Luna
Postări: 279
 Luna
Admin
Topic starter
(@elucy)
Reputable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Procesul de verificare și validare a designului

 

Validarea designului - este un proces de evaluare a produsului software pentru cerințele exacte ale utilizatorilor finali sau ale părților interesate. Scopul validării designului este de a testa produsul software după dezvoltare pentru a se asigura că îndeplinește cerințele în ceea ce privește aplicațiile din mediul utilizatorului.

 

 

 

Validarea se referă la demonstrarea coerenței și complexității designului în raport cu nevoile utilizatorului. Aceasta este etapa în care construiți de fapt o versiune a produsului și validați în funcție de cerințele utilizatorului.

Imaginea de mai jos reprezintă procesul de validare a designului.

 

 

Scopul este de a dovedi cu dovezi obiective că produsul satisface documentele nevoilor utilizatorului. Dovezile obiective nu sunt altceva decât orice dovadă fizică a rezultatului, cum ar fi o imagine, un text sau un fișier audio, care indică faptul că procedura a fost îndeplinită.

 

Prin dovezi obiective, acest proces va examina în mod constant dacă produsul îndeplinește cerințele predefinite. Acest proces implică activitate de testare, inspecție și analiză și așa mai departe.

 

 

Verificarea Proiectului - este o metodă de a confirma dacă rezultatul unui produs software proiectat îndeplinește specificațiile de intrare prin examinarea și furnizarea de dovezi. Scopul procesului de verificare a designului în timpul dezvoltării software este să se asigure că produsul software proiectat este același cu cel specificat.

 

Intrarea de proiectare este orice cerință fizică și de performanță care este utilizată ca bază pentru scopul de proiectare. Rezultatul proiectării este rezultatul fiecărei etape de proiectare și la sfârșitul efortului total de proiectare. Rezultatul final al designului este o bază pentru înregistrarea principală a dispozitivului.

 

Diferența dintre verificarea și validarea proiectului

 

Există întotdeauna concepții greșite între verificare și validare. Acestea sunt activități diferite care sunt efectuate în fiecare etapă a procesului de dezvoltare.

 

Verificarea Proiectului

Validarea designului

Verificarea proiectării este utilizată atunci când rezultatul real al proiectării ar trebui să fie același cu rezultatul proiectat așteptat, care satisface specificațiile produsului. Validarea designului este utilizată pentru a defini că proiectul final este conform așteptărilor nevoilor utilizatorului.
Verificarea designului întrebați: Ați proiectat corect produsul?

Validarea designului întrebați: Ați proiectat produsul potrivit?

Verificarea proiectării include testarea unității și a nivelului de integrare primară.

Validarea designului include integrarea secundară sau la nivel superior și testarea la nivel de sistem.

Anumite aspecte ale validării proiectului pot fi realizate în timpul verificării proiectului, dar verificarea proiectării nu înlocuiește validarea proiectării.

Validarea proiectării urmează verificării cu succes a proiectului.

Verificarea proiectării poate fi efectuată pe modulul individual sau pe sistemul finalizat în orice condiții.

Validarea proiectării va fi efectuată într-o condiție specificată conform cerințelor utilizatorului.

Verificarea proiectării poate utiliza tehnici statice. Include activități de inspecție, analiză și verificare formală (testare) a sistemului.

Validarea proiectării constă în raportul final (rezultatele execuției testului) care este revizuit, aprobat și semnat. Aceste documente sunt stocate pentru referințe viitoare.

 

Procesul de verificare a proiectării

Identificare și pregătire

 1. În etapa de elaborare a unui caiet de sarcini, identificarea activității de verificare se face paralel. Acest lucru îi permite proiectantului să se asigure că specificația este verificabilă. Astfel, un inginer de testare poate începe un plan de testare și proceduri detaliate. Orice modificare a specificației trebuie comunicată.
 2. Identificarea celei mai bune abordări pentru efectuarea verificării, definirea metodelor de măsurare, resursele, instrumentele și facilitățile necesare.
 3. Planul de verificare finalizat va fi revizuit împreună cu echipa de proiectare pentru a identifica problemele înainte de finalizarea planului.

Planificare

 1. Planificarea verificării este o activitate concomitentă cu echipele de bază și de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului. Acesta va fi actualizat pe măsură ce se fac modificări la intrările de proiectare.
 2. În această fază, software-ul sau sistemul testat trebuie să fie documentat în domeniul de aplicare.
 3. Planul de testare preliminară și rafinarea planului de testare sunt realizate în această etapă. Planul de testare surprinde etapa critică care reduce riscul proiectului.
 4. Instrumente, mediu de testare, strategie de dezvoltare și identificarea cerințelor prin inspecție sau analiză.

În curs de dezvoltare

 1. Dezvoltarea cazului de testare va coincide cu metodologia SDLC implementată de o echipă de proiect. În această etapă sunt identificate o varietate de metode de testare.
 2. Intrările de proiectare trebuie să fie dezvoltate, inclusiv cele mai simple activități de verificare, fără ambiguitate și verificabile.
 3. Timpul de verificare va fi redus atunci când concepte similare sunt efectuate în succesiune. Chiar și rezultatul unui test poate fi folosit ca intrare pentru testele ulterioare.
 4. Legăturile de tratabilitate sunt create între cazurile de testare și intrările de proiectare corespunzătoare, pentru a se asigura că toate cerințele sunt testate și rezultatul de proiectare îndeplinește intrările de proiectare.

Execuție

 1. Procedurile de testare create în faza de dezvoltare se execută în conformitate cu planul de testare, urmărindu-le cu strictețe în activitatea de verificare.
 2. Dacă apar rezultate nevalide sau dacă orice procedură necesită modificare, este important să documentați modificările și să obțineți aprobarea corespunzătoare.
 3. Orice probleme sunt identificate și înregistrate ca defect în această etapă.
 4. Matricea de tratabilitate este creată pentru a verifica dacă toate elementele de intrare de proiectare identificate în planul de testare de verificare au fost testate și pentru a determina rata de promovare.

Rapoarte

 1. Această activitate se realizează la finalul fiecărei etape de execuție a verificării.
 2. Raportul de verificare a proiectului oferă rezumatul detaliat al rezultatelor verificării care include gestionarea configurației, rezultatele testelor pentru fiecare tip de testare și problemele constatate în timpul activității de verificare.
 3. Raportul de trasabilitate al verificării proiectului este creat între cerințe și rezultatele testelor corespunzătoare pentru a verifica că toate cerințele au fost testate și au fost furnizate cu rezultate adecvate.
 4. Orice neconformitate va fi documentată și abordată în mod corespunzător.
 5. Revizuirile se fac la finalizarea activității de verificare a proiectării și, respectiv, se aprobă.

 

Procesul de validare a designului

 

 1. Unele dintre modele pot fi validate prin compararea cu echipamente similare care îndeplinesc un scop similar. Această metodă este deosebit de relevantă pentru validarea modificărilor de configurare pentru infrastructura existentă sau a proiectelor standard care urmează să fie încorporate într-un nou sistem sau aplicație.
 2. Demonstrația și/sau inspecția pot fi utilizate pentru a valida cerințele și alte funcționalități ale produsului.
 3. Analiza designului se poate face cum ar fi modelarea matematică, o simulare care poate recrea funcționalitatea necesară.
 4. Testele sunt efectuate pe proiectul final care validează capacitatea sistemului de a funcționa conform proiectului specificat.
 5. Planul de testare, execuția și rezultatele ar trebui să fie documentate și menținute ca parte a înregistrărilor de proiectare. Astfel, Validarea este o colecție a rezultatelor tuturor activităților de validare.
 6. Atunci când sunt utilizate produse echivalente în validarea finală a proiectului, producătorul trebuie să documenteze asemănarea și, dacă există vreo diferență, față de producția inițială.

 

Exemplu

Să luăm un exemplu de produs simplu, un ceas rezistent la apă.

 

Documentul privind cerințele produsului ar putea menționa că „Ceasul trebuie să fie rezistent la apă în timpul înotului”.

 

Specificațiile de design ar putea indica „Ceasul ar trebui să funcționeze chiar dacă utilizatorul înoată pentru o perioadă lungă de timp”.

 

Rezultatele testării ar trebui să confirme că ceasul ar trebui să îndeplinească aceste cerințe, altfel se fac iterațiile de reproiectare până când îndeplinește cerința.

 

Avantajele validării și verificării designului:

 1. Putem monitoriza în mod continuu proiectele care ne permit să îndeplinim cerințele definite de utilizator în fiecare etapă.
 2. Validarea designului va evidenția diferența dintre modul în care funcționează funcționalitatea și modul în care se așteaptă să funcționeze.
 3. Documentarea procedurilor de validare va ajuta la înțelegerea cu ușurință a funcționalității în orice etapă în viitor, dacă ar putea exista vreo modificare sau îmbunătățire.
 4. Timpul de dezvoltare va fi redus constant, îmbunătățind productivitatea, ceea ce permite livrarea produsului conform așteptărilor.
 5. Acest proces include gama și domeniul de aplicare a fiecărei metode de validare care trebuie utilizate.
 6. Validarea poate fi efectuată folosind date de proiectare detaliate care reprezintă cerințele utilizatorului final.
 7. Orice diferență între rezultat și documentele necesare utilizatorului trebuie să fie capturată.
 8. Modificările în designul de validare duc la activitate de revalidare.
 9. Este important să documentăm fiecare activitate care are loc în timpul validării, ceea ce demonstrează în mod adecvat că proiectarea îndeplinește cerințele utilizatorului.
Distribuie: