Forum IT Moldova

Testarea cutiei neg...
 
Notificări
Șterge tot

Testarea cutiei negre (Black Box Testing)


Luna
Postări: 279
 Luna
Admin
Topic starter
(@elucy)
Reputable Member
S-a alăturat: 3 ani în urmă

Testarea cutiei negre

(Black Box Testing)

 

Black Box Testing este o metodă de testare software în care funcționalitățile aplicațiilor software sunt testate fără a avea cunoștințe despre structura codului intern, detaliile de implementare și căile interne. Black Box Testing se concentrează în principal pe intrarea și ieșirea aplicațiilor software și se bazează în întregime pe cerințele și specificațiile software. Este cunoscut și sub denumirea de testare comportamentală.

 

 

Black-Box-ul de mai sus poate fi orice sistem software pe care doriți să îl testați. De exemplu, un sistem de operare precum Windows, un site web precum Google, o bază de date precum Oracle sau chiar propria aplicație personalizată. În cadrul Black Box Testing, puteți testa aceste aplicații concentrându-vă doar pe intrări și ieșiri, fără a cunoaște implementarea codului intern al acestora. 

 

Iată pașii generici urmați pentru a efectua orice tip de Testare Black Box:

 1. Inițial, sunt examinate cerințele și specificațiile sistemului.
 2. Testerul alege intrări valide (scenariu de testare pozitiv) pentru a verifica dacă SUT le procesează corect. De asemenea, unele intrări invalide (scenariu de testare negativ) sunt alese pentru a verifica dacă SUT-ul este capabil să le detecteze.
 3. Testerul determină ieșirile așteptate pentru toate acele intrări.
 4. Testerul de software construiește cazuri de testare cu intrările selectate.
 5. Cazurile de testare sunt executate.
 6. Testerul software compară ieșirile reale cu ieșirile așteptate.
 7. Defectele, dacă există, sunt remediate și re-testate.

 

 

Tipuri de testare cutie neagră

 

Există multe tipuri de testare cutie neagră, dar următoarele sunt cele proeminente:

 • Testare funcțională – Acest tip de testare cutie neagră este legat de cerințele funcționale ale unui sistem; se face de testeri de software.
 • Testare nefuncțională – Acest tip de testare cutie neagră nu are legătură cu testarea unei funcționalități specifice, ci cu cerințe nefuncționale, cum ar fi performanța, scalabilitatea, capacitatea de utilizare.
 • Testare de regresie – Testarea de regresie se face după remedieri ale codului, upgrade-uri sau orice altă întreținere a sistemului pentru a verifica că noul cod nu a afectat codul existent.

 

Instrumente utilizate pentru testarea cutiei negre

 

Instrumentele utilizate pentru testarea cutiei negre depind în mare măsură de tipul de testare a cutiei negre pe care o faceți.

 • Pentru testele funcționale/de regresie puteți utiliza – QTP, Selenium
 • Pentru teste nefuncționale, puteți utiliza – LoadRunner, Jmeter

 

Tehnici de testare cutie neagră

 

Următoarele sunt strategiile de testare proeminente dintre multele utilizate în Testarea cutiei negre

 • Testarea clasei de echivalență: este utilizată pentru a minimiza numărul de cazuri de testare posibile la un nivel optim, menținând în același timp o acoperire rezonabilă a testului.
 • Testarea valorii limită: testarea valorii limită se concentrează pe valorile de la granițe. Această tehnică determină dacă un anumit interval de valori este acceptabil de sistem sau nu. Este foarte util în reducerea numărului de cazuri de testare. Este cel mai potrivit pentru sistemele în care o intrare se află în anumite intervale.
 • Testarea tabelului de decizie: Un tabel de decizie pune cauzele și efectele lor într-o matrice. Există o combinație unică în fiecare coloană.

 

 

Comparație între testarea cutiei negre și cutii albe:

 

Testarea cutiei negre

Testarea cutiei albe

 • principalul accent al testării cutiei negre este pe validarea cerințelor dumneavoastră funcționale.
 • White Box Testing ( Testarea unității) validează structura internă și funcționarea codului software
 • Testarea cutie neagră oferă abstracție din cod și se concentrează pe efortul de testare a comportamentului sistemului software.
 • Pentru a efectua Testarea White Box, cunoașterea limbajului de programare de bază este esențială. Sistemele software actuale folosesc o varietate de limbaje și tehnologii de programare și nu este posibil să le cunoașteți pe toate.
 • Testarea cutiei negre facilitează testarea comunicării între module
 • Testarea cutiei albe nu facilitează comunicarea de testare între module

 

Testarea cutiei negre și ciclul de viață al dezvoltării software (SDLC)

 

Testarea cutie neagră are propriul ciclu de viață numit Ciclul de viață al testării software (STLC) și este relativ la fiecare etapă a ciclului de viață al dezvoltării software al ingineriei software.

 • Cerință – Aceasta este etapa inițială a SDLC și în această etapă, este adunată o cerință. În această etapă participă și testerii de software.
 • Planificarea și analiza testelor – Sunt determinate tipurile de testare aplicabile proiectului. Este creat un plan de testare care determină posibilele riscuri ale proiectului și atenuarea acestora.
 • Proiectare – În această etapă, cazurile de testare/scripturile sunt create pe baza documentelor cerinţelor software
 • Execuția testului – În această etapă sunt executate cazurile de testare pregătite. Bug-urile, dacă există, sunt remediate și re-testate.

 

 

Distribuie: